Over het dictee

Lees hier meer over het ontstaan van dit initiatief, wat het behelst, waarom het zo leuk is om mee te doen en wie er achter het Oost-Gelders Streektaaldictee zitten.

HLF_20090319_0163Twee dialectvormen

Het ontwerpteam schrijft het dictee en is tevens jury. Er is in dit team een uitvoerige discussie gevoerd over een geschikte indeling van Oost-Gelderse dialecten en plaatselijke varianten. Er is besloten om twee dialecten te onderscheiden: westelijk van de Oude IJssel (Liemers en Gelders Eiland) en oostelijk daarvan (Achterhoek, Graafschap).

De jury van een van de voorgaande dictees.
De jury van een van de voorgaande dictees.

De deskundige jury

Het dictee wordt gemaakt door een teamlid van een groep dialect-specialisten. Het team bestaat uit Henk van Aalten, Lex Schaars, Frans van Gorkum, Diana Abbink, Ellen ten Brink en Hans Beernink. Het Streektaaldictee is bedacht door de broers Rudy en Hans Beernink. In 2007 werd het eerste dictee gehouden.

Niet oubollig

U vindt geen folklore, nostalgie, klootschieten of midwinterhoorns in het dictee. Wel een eigentijds onderwerp, om te laten zien dat streektaal ook geschikt is om op niveau over actuele onderwerpen te praten en te schrijven. De onderwerpen die in een eerste overleg genoemd werden, zijn actueel en hebben veel overeenkomsten: nieuwe media en dialect, communicatie in de streektaal, integratie, veranderingen in Achterhoek en Liemers, opgroeien in tweetaligheid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *